Portfolio Categories illustratie
-1
archive,tax-portfolio_category,term-01-illustratie,term-29,stockholm-core-2.4.4,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_center,wpb-js-composer js-comp-ver-7.8,vc_responsive

grote visual voor Entre Deux

Even voor de feestdagen, eind 2017, kreeg ik van het marketingadviesbureau Zandbeek de vraag of ik een grote visual kon ontwerpen voor het winkelcentrum Entre Deux in Maastricht. Deze levensgrote illustratie zou getoond worden op grote led-schermen in de gevel boven de winkels. De wens van de opdrachtgever was om de ‘goede boodschap’ te visualiseren, zonder gebruik te maken van het standaard kerstverhaal. Of ik ‘iets kon doen met aartsengel Gabriël’ en ‘veel engelen en gotiek’?
Aartsengel Gabriël word als boodschapper van God beschouwd, kondigde Zacharias de komst van zijn zoon Johannes aan en vertelde Maria over haar maagdelijke zwangerschap van Jezus (bron: Wikipedia).

 

Ik koos voor een illustratieve vertaling van de aartsengel en plaatste hem in het midden onder een gotische boog. Om hem heen zie je alledaagse mensen, allen met engelenvleugels, die zich tot hem en zijn blijde boodschap aangetrokken voelen. Ik maakte het geheel op in een zwart-wit illustratie en Zandbeek voegde de kleuren toe. Deze wisselden telkens op de led-schermen.

Gedurende de hele maand december was deze visual te zien.

 

tekeningen ‘Inktober’

In 2016 deed ik voor het eerst mee aan Inktober. De initiatiefnemer van Inktober, Jake Parker, merkte dat hij steeds meer digitaal werkte en zijn contact met de fysieke, analoge kant van tekenen begon kwijt te raken. Hij startte Inktober, zodat hij een maand per jaar terug kon keren naar inkt. In navolging van Jake maakte ik in de maand oktober elke dag een werk met inkt en postte dit met de hashtag Inktober op sociale media. Ik merkte dat ik, door alleen met inkt en een pen of een penseel te werken, heel snel een ontwikkeling doormaakte richting een stijl die me erg aansprak. Graag laat ik je hier een paar werken uit deze periode zien.

kookboek voor taal ‘The Wordbook’

In het voorjaar van 2017 werd ik benaderd door twee docenten Engels, Martha en Susan, uit de Verenigde Staten. Of ik met hen mee zou kunnen denken over een kookboek voor taal, ‘The Wordbook’. Het zou een boek moeten zijn voor kinderen van 12 tot 14 jaar dat hen mee zou nemen in het spelenderwijs leren van de Engelse grammatica. De metafoor was het kookboek, want, zoals je een heerlijke maaltijd kunt bereiden met de juiste ingrediënten, zo kun je een mooie zin creëren met de juiste woorden en grammaticale tijden.

 

Martha en Susan hadden al een heel concept uitgedacht van deze interactieve leermethode en met mijn illustraties en grafisch ontwerp kwam het tot een prototype van het boek. Dit prototype werd enthousiast ontvangen door diverse mensen uit het vakgebied.

 

De pagina’s nodigen, door de illustraties in inkt en aquarel en toevoegingen van (mijn) handschrift, uit tot invullen, noteren en tekenen. Een van de wensen van de Amerikaanse docenten was dat leerlingen het boek zouden gaan beschouwen als een soort van journal, waarin ze hun mooiste zinnen zouden bewaren. Zoals je je lekkerste ingrediënten en delicatessen bewaard in een voorraadkast.

 

• • • •

‘It’s always energizing and evocative of our wonderful days working with you when we flip through the prototype and revisit your illustrations.’ Martha Sutro

• • • •

kinderboek en poster ‘Kleine Wolk’

‘Wie ben ik,’ vraagt Kleine Wolk, ‘een druppeltje water, een sneeuwvlok of een wolkje?’ ‘Misschien wel alles,’ fluistert de wind, die zacht blaast en Kleine Wolk meevoert over zeeën, landen en rivieren.

 

Bard Bothe schreef het innemende verhaal over Kleine Wolk en vroeg mij de illustraties van zijn kinderboek te verzorgen. Het boek met de avonturen van Kleine Wolk geeft kleine kinderen een begrijpelijk beeld van de waterkringloop. Uitgeverij en, in 2014 nog drukkerij, Lecturis bracht het uit in een gebonden en hardcover uitvoering.

Het boek bestaat uit 12 grote illustraties van ieder twee pagina’s. De afbeeldingen tekende en schilderde ik op papier om ze daarna te scannen en te verfijnen in Photoshop. De teksten schreef ik met de hand. Klassiek, met kroontjespen en Oost-Indische inkt.

 

• • • •

‘Leonie heeft met Kleine Wolk bewezen dat ze een ras illustratrice is. Ze illustreert met warmte en passie, heeft oog voor het totaal en vergeet de nuances niet. Zo heeft ze elke letter van het prentenboek met de pen getekend, waardoor het boek aan authenticiteit en kracht sterk heeft gewonnen. Ze neemt je mee in het verhaal. Haar beeldtaal is creatief en overtuigend. Het was heel constructief om met haar te werken.’ Bard Bothe • auteur van Kleine Wolk

• • • •

 

maandelijkse wallpapers #1

Een tijd lang heb ik iedere maand een ‘wallpaper’ getekend, die je gratis kon downloaden van mijn website. Je kon deze gebruiken als achtergrond op je smartphone. Mijn favoriete onderwerp om te tekenen is de vrouw, het meisje. Ik hou heel erg van het feminine. Ik vind het zo elegant en mysterieus. Ik zoek naar een mooie, zachte lijn en laat mijn liefde voor decoratie erop los. Deze wallpapers bestaan uit een zwarte inktlijn en daarna zijn ze digitaal of met aquarel ingekleurd.

illustratie ‘De kinderen van Bolderburen’

Deze tekening ‘De watergeest’ is geïnspireerd op het boek ‘De kinderen van Bolderburen’ van Astrid Lindgren. Ik maakte de tekening voor een expositie die in september 2018 werd gehouden in het Astrid Lindgren museum in Vimmerby, Zweden. De tentoonstelling was onderdeel van het kinderboekenfestival SmåBUS.

 

Het verhaal over de watergeest sprak me meteen aan. Het is een beetje mysterieus en spannend, maar ook grappig wanneer de oudste jongen van het groepje kinderen zich voordoet als de watergeest. Alle kinderen zijn gefascineerd door het idee van een watergeest. Ik kan me indenken dat ik makkelijk zo’n spannend verhaal zou geloven als kind.

Toen ik het verhaal las, kwam er een magisch beeld in me op en ik wist dat ik deze tekening wilde maken.

 

De tekening is uitgevoerd in gouache, vetkrijt en (kleur)potlood op papier, ingescand en vervolgens digitaal bewerkt.

illustratieserie ‘Family life’

Deze serie illustraties vertelt mijn verhaal. De titel ‘Family life’ duidt niet op het gezellige familieleven, maar juist op de onderliggende sentimenten en relaties. Wat gebeurt er in een familie? Hoe gaan we met elkaar om? Wat vertellen we elkaar en, belangrijker nog, wat niet? Dat zijn vragen die me bezighouden wanneer ik naar mijn eigen familie kijk, maar ook naar die van anderen.

 

Geïnspireerd door foto’s uit mijn familiealbum maakte ik deze illustraties. Het hert, het aapje en de maskers, ze roepen vragen op en laten zien dat niet alles is wat het lijkt. Wat het dan wel is? Dat mag je zelf bepalen.

 

kinderboek ‘Een beetje groen’

Uitgeverij De Banier vroeg mij in 2019 of ik het verhaal ‘Een beetje groen’, geschreven door Rachel Eisen-Goudkuil, wilde illustreren. Het verhaal, voor kinderen van 9 t/m 12 jaar, gaat over Sophie die net is verhuisd en haar vriendinnen vreselijk mist. Gelukkig leert ze haar buurvrouw kennen die groene vingers heeft en Sophie van alles verteld over plantjes en haar moestuin.

 

Een aansprekend verhaal waarmee ik graag aan de slag ging. Al schetsend vond ik de karakters van Sophie en de buurvrouw. Voor sommige planten had ik wel wat referentiemateriaal van internet nodig. Ons huis is groen en de tuin ook, maar lang niet alle planten die in het boekje voorkomen heb ik in m’n interieur.

 

Uiteindelijk nam ik ook het ontwerp van het boekje voor mijn rekening en koos ik ervoor om de hoofdstuktitels en de Latijnse plantnamen met de hand te schrijven. De illustraties zijn opgezet in gouache, kleurpotlood en acrylinkt. En de plantnamen heb ik met een kroontjespen en Oost-Indische inkt geschreven.

 

• • • •

‘Als je een boek schrijft, heb je een bepaald beeld in je hoofd van de personen waarover je schrijft. Leonie wist mijn gedachten en ideeën om te zetten in prachtige illustraties die de juiste sfeer en kleur kregen. Ze denkt mee in het creatieve proces en door haar open persoonlijkheid en ervaring is het fijn om met haar te overleggen.’ Rachel Eisen – Goudkuil • Auteur ‘Een beetje groen’

• • • •

‘Met een goed gevoel kijk ik terug op de samenwerking met Leonie bij de uitgave van “Een beetje groen”, een boek voor jonge meiden. Het persoonlijke contact tijdens het proces was prettig. Belangrijker nog: dankzij de met zorg gemaakte illustraties én opmaak van Leonie is het een verrassend hip en origineel boek geworden!’ Froukje Hulsman – ten Hove • Editor for De Banier – Erdee Media Groep

• • • •

illustraties en boekidee ‘Artist-in-residence’

In 2019 verbleef ik twee weken in het plaatsje Björköby in Zweden, dit op uitnodiging van de organisatie SmåBUS. Deze organisatie zet zich in voor schrijvers en illustratoren van kinderboeken. Door het organiseren van festivals en artist-in-residence verblijven probeert zij schrijvers en illustratoren aan elkaar te koppelen. Mijn creatieve verblijf in Zweden bracht door ik met de Zweedse schrijfster Sarah Vegna.

 

Tijdens deze twee weken hebben we elkaar leren kennen en gebrainstormd, geschetst en geschreven over een idee voor een kinderboek. In deze blog (in het engels) lees je meer over mijn verblijf en het kinderboekidee. De eerlijkheid gebied me te zeggen dat dit verhaal nog op de plank ligt, maar een drietal verhalen over Yun en haar vader (geschreven door Sarah) kregen inmiddels vorm en zoeken hun weg naar een uitgever (dus mocht je uitgever en geïnteresseerd zijn, laat het me weten!).

 

Yun is een eigenwijs meisje dat haar vader soms helemaal tot waanzin brengt, haar standaard antwoord is dan ook: ‘Nee!’ Ze wordt vergezeld door haar hondje en probeert vaak koppig haar zin door te drijven. Toch kan ze zich uiteindelijk vinden in wat haar vader haar voorstelt; zoals naar de kapper gaan of picknicken in het park.

 

De illustraties zijn opgezet in gouache, kleurpotlood en digitaal nabewerkt.

meld mij aan