Illustrators block
Als creatief ondernemer gebeurt het weleens dat je niet weet hoe je verder moet met een illustratie en een blokkade ervaart in een ontwerpproces. Een soort writers block maar dan voor illustratoren. Een illustrators block? Ik zocht het op en het is inderdaad een gangbare term voor zo’n blokkade, soms zelfs depressie, ook wel artist block genoemd.
illustrators block, artist block, illustratie, boekontwerp, illustrator, book design
24682
post-template-default,single,single-post,postid-24682,single-format-gallery,stockholm-core-2.4.4,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-9.10,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_center,wpb-js-composer js-comp-ver-7.7.2,vc_responsive

Illustrators block

Als illustrator gebeurt het weleens dat je niet weet hoe je verder moet met een illustratie en een blokkade ervaart in een ontwerpproces. Een soort writers block maar dan voor illustratoren. Een illustrators block? Ik zocht het op en het is inderdaad een gangbare term voor zo’n blokkade, soms zelfs depressie, ook wel artist block genoemd.

Het overkwam mij met de illustraties die ik maak voor het boek Lang Zal Eland Leven. Ik was al een eind gevorderd in het tekenplan; de schetsen voor het boek waren goed gekeurd en ik kon met de uitwerking ervan aan de gang.
Ik experimenteerde met linosnede, omdat ik benieuwd was of dat een goede techniek zou zijn voor het boek. Toch besloten we met z’n drieën, de schrijfster, de uitgeefster en ik, terug te gaan naar de techniek die we bij de start van het project hadden besproken; een combinatie van aquarel, gouache en (grijs) potlood. Op deze manier had ik al eerder een uitwerking gemaakt voor het omslag. Mijn idee was om hierin verder te gaan, met dit heldere kleurpalet. Het werd door de uitgeefster en de schrijfster te fel bevonden en ze vroegen mij dit terug te brengen naar zachtere tinten.
Ik merkte dat ik door deze stappen en de feedback mijn kompas kwijtraakte. Ik voelde veel enthousiasme bij de linosnede evenals de krachtige kleuren en wist niet meer hoe ik het aan moest pakken.

Wat als ik het niet goed deed? Best wel een grote vraag, die misschien verder gaat dan de illustraties, maar wellicht begrijp je iets van mijn onzekerheid.

Op zo’n moment heb je input nodig van iemand die je vertrouwt en wiens creatief inzicht je hoog acht. Ik vroeg mijn man, kunstschilder en productontwerper, om me te helpen. Samen keken we naar wat ik reeds had gemaakt en bedacht aan tekeningen, ideeën, uitwerking in kleur en ook wat het uitgangspunt was bij aanvang. We gingen er systematisch en aandachtig doorheen. We keken naar de goede punten en bespraken wat niet werkte. Zo hielp hij mij uit mijn illustrators block en zag ik hoe ik verder kon.

Inmiddels heb ik een aantal illustraties uitgewerkt en ze getoond aan de uitgeefster en de schrijfster. Tot mijn geluk reageerden zij positief op deze beelden en kan ik verder op de ingeslagen weg.

Ik hoop eind van dit jaar de tekeningen voor het boek afgerond te hebben, zodat ‘Lang Zal Eland Leven’ in het voorjaar van 2024 het daglicht zal zien. Spannend hoor!

Het boek wordt uitgegeven bij Aurora Concepts.

Geen reacties

Geef je reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

meld mij aan