Bindboek Ons Kloosterpad
Afgelopen jaar werkte ik aan het 'Bindboek Ons Kloosterpad', een boek over het Brabantse kloosterleven en ook een dagboek voor onderweg op je wandeltocht langs kloosters aan Ons Kloosterpad. Het beschrijft het leven in en de geschiedenis van de vijftien kloosterlocaties die je tijdens het wandelen van dit pad tegen komt. Een leven in stilte, soberheid en dankbaarheid. In het boek komen mooie verhalen naar voren; persoonlijke verhalen van nonnen en monniken en historische anekdotes, prachtige fotografie en kunst. Ook is er ruimte om je eigen overpeinzingen en mijmeringen te noteren.
boekontwerp, bindboek, ons Kloosterpad, brabants kloosterleven, pelgrimage, wandelen, journalen, dagboek voor onderweg, inspiratie, typografie, illustratie, bundel
24068
post-template-default,single,single-post,postid-24068,single-format-gallery,stockholm-core-2.3,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-9.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_center,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

Bindboek Ons Kloosterpad

Afgelopen jaar werkte ik aan het ‘Bindboek Ons Kloosterpad’, een boek over het Brabantse kloosterleven en ook een dagboek voor onderweg op je wandeltocht langs kloosters aan Ons Kloosterpad. Het beschrijft het leven in en de geschiedenis van de vijftien kloosterlocaties die je tijdens het wandelen van dit pad tegen komt. Een leven in stilte, soberheid en dankbaarheid. In het boek komen mooie verhalen naar voren; persoonlijke verhalen van nonnen en monniken en historische anekdotes, prachtige fotografie en kunst. Ook is er ruimte om je eigen overpeinzingen en mijmeringen te noteren.

Ik heb geprobeerd dit alles te gieten in een vorm die eer doet aan de inhoud. Een vorm die zowel het oude, de historie, als het nieuwe (bijv. wat kunnen kloosters nu voor ons betekenen?) met elkaar verbindt.
Het boek is gedrukt in 10 steunkleuren en zwart en heeft naast een omslag met prachtig werk van illustrator Ludwig Volbeda, een losse stofomslag met daarop Ons Kloosterpad (de route langs 15 kloosters in Noord-Brabant) in de vorm van een soort schatkaart. In het boek zijn drie verschillende soorten papier gebruikt; naast het papier waarop de verhalen en interviews te lezen zijn, zijn er transparante vellen toegevoegd met een inspirerend woord (bijv. dankbaarheid of barmhartigheid) ter overdenking en ook vind je in het boek op een dikker papier ansichtkaarten die je eruit kunt halen en kunt versturen.

‘Dat Bindboek, formaat rugzakvriendelijk met een oplage van tweeduizend exemplaren, is een pareltje op zich en kan worden aangeschaft in de deelnemende kloosters. Alle vijftien pleisterplekken krijgen in dit handzame boekwerk een eigen schitterend gelay-out hoofdstuk met interviews, tips en tops en zelfs lege pagina’s waar de wandelaar na afloop zijn of haar persoonlijke ervaringen kan noteren.

– Brabants Dagblad, Tilburg e.o., 1 mei 2021 –

De route is 330 km lang en kun je wandelen in 15 etappes. Een pelgrimage. Daarom vind je onder de flap van de omslag nog eens vijftien wandelkaarten die je langs deze kloosterlocaties leiden. Het is een echte inspiratie-bundel geworden, dit alles bij elkaar gehouden met een gouden elastiek.

In samenwerking met Simone Kramer en Jasper van Deurzen was dit een prachtig project om te doen waar ik intuïtief aan heb gewerkt; het ontwerp ervan ontstond in een ‘flow’ onder mijn handen. Het Bindboek is gedrukt bij Drukkerij Tielen in Boxtel. Vrijdag 30 april werd Ons Kloosterpad geopend door de Commissaris van de Koning en een zuster van het Klooster Sint Josephsberg in Megen. Daarbij werd tevens de bundel overhandigd.

Het Bindboek koop je bij diverse kloosterwinkels lang Ons Kloosterpad, ook is het te koop bij Boekhandel De Omslag in Rosmalen of je bestelt het bij Berne Media.

 

Het Bindboek Ons Kloosterpad is een initiatief van C-mone in opdracht van Provincie Noord-Brabant.

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

meld mij aan