boek ‘Bindboek Ons Kloosterpad’
bindboek, kloosterpad, brabants kloosterleven, kloosters in Noord-Brabant, inspiratieboek, stilte, spiritualiteit
24116
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-24116,stockholm-core-2.3,select-child-theme-ver-1.1,select-theme-ver-9.6,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_menu_center,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive

boek ‘Bindboek Ons Kloosterpad’

Het Bindboek Ons Kloosterpad, is een boekproject waar ik, in opdracht van de Provincie Noord-Brabant, in 2020 aan heb gewerkt. Een inspiratieboek, een bundel eigenlijk, over kloosters in Noord-Brabant. Samen met projectleider Simone Kramer en andere betrokkenen ben ik aan de slag gegaan om verhalen, beeldmateriaal en andere informatie over het kloosterleven te vergaren en vorm te geven. Uiteindelijk is daar het ‘Bindboek Ons Kloosterpad’ uit voortgekomen. Een ‘bindboek’ omdat deze gids je verbindt met verhalen, beelden, overwegingen en herinneringen aan de bijzondere plekken langs Ons Kloosterpad.

Dit pad is een wandelpad dat is samengesteld langs vijftien kloosterorden in Noord-Brabant. Een pad van 330 km lang, te wandelen in vijftien losse etappes, van klooster naar klooster.

Ook is het bindboek een inspiratieboek met opvallende weetjes, aansprekende kunstfoto’s en bijzondere interviews met mensen die wonen en werken in de kloosters.

 

Het boek is gedrukt op drie verschillende soorten papier en in 10 steunkleuren met zwart. Een aantal katernen met uitscheurbare ansichten zijn in full colour uitgevoerd. Ook heeft het naast een vaste omslag, een losse stofomslag waarop, na uitvouwen, het hele kloosterpad te zien is. In de omslag van het boek zit een pakketje met 15 wandelkaarten, die je los mee kunt nemen wanneer je op pad gaat.

 

Ik schreef een blog over het boek en het maakproces. Deze kun je hier lezen.

 

Het Bindboek is online te bestellen bij Berne Media of bij een van de kloosterwinkels waar je langskomt wanneer je Ons Kloosterpad bewandelt. Kijk op www.brabantskloosterleven.nl voor meer informatie en de deelnemende kloosters.

Het boek is gedrukt bij Drukkerij Tielen in Boxtel.

 

• • • •

‘Tijdens de lockdown was ik op zoek naar een vormgever voor het Bindboek dat ik in het kader van Brabants kloosterleven wilde maken om de waarden en idealen uit het kloosterleven op een andere manier te vertellen. Een boek maken waarin mensen zich konden verbinden aan kloosters en aan zich zelf. Naast alle mooie verhalen, interessante weetjes en beelden van o.a. de ontworpen klooster-souvenirs en prentkaarten, moest het ook een aansprekend dagboek voor onderweg worden met ruimte voor overpeinzingen. Dat vergt een goed oog voor detail en gevoel voor de goede balans van informatie over religieus erfgoed, wandelroutes, inspiratie en bezinning. Leonie en ik hebben vaker samen gewerkt dus durfde dat avontuur met haar wel aan. Ik waardeer haar zorgvuldigheid en verfijndheid die ze heeft als illustrator en boekontwerper. Maar ook haar kennis en kunde rond het maken van boeken en afstemmen met de drukker geeft vertrouwen. Bovenal is zij een heel prettige persoon om mee samen te werken die er echt voor gaat. Het is een prachtig boekwerk geworden dat binnen no time was uitverkocht.’ Simone Kramer-Janssen • eigenaar C-mone / initiator stichting Social label en Werkwarenhuis op Tramkade terrein

• • • •

‘Ik heb erg fijn samengewerkt met Leonie rond het Bindboek, met als resultaat een mooi en doordacht resultaat wat écht recht doet aan het thema. Leonie verstaat de kunst tot de kern te komen in haar ontwerpen, waardoor de vorm en vormgeving van het boek de inhoud versterkt. Ze is professioneel, punctueel en pragmatisch, kortom een echte vakvrouw.’ Marloes van de Hei • projectleider Brabants Kloosterleven, Beleidsmedwerker erfgoed/ Religieus Brabant

• • • •

categorie

boekontwerp

meld mij aan